Afscheid nemen met liefde 
voor mens en wereld

Afscheid nemen met liefde voor mens en wereld

q&A

Op deze pagina vind u veel antwoorden op vragen - meer weten? Mailen mag altijd: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waar komt de naam WikkelWaardig vandaan?

Nou dat is eigenlijk vrij simpel :-) Onze Wades worden gewikkeld om de overledene. En wij misten eigenlijk mooie zachte en aaibare producten die dit met waardigheid zouden doen. Daarom hebben wij deze twee dingen in onze naam gecombineerd.(W)Aardig vinden wij dat het ook voor aarde moet zijn, niet alleen voor de mens. Om die reden ontwikkelen wij geheel biologisch afbreekbare wikkeldoeken en kleding.

Kan ik een product ook retourneren als het tegenvalt?

Jazeker, u bent daartoe gerechtigd volgens de Nederlandse wet. Wij geloven heel erg in onze producten. We staan er 100% achter, maar mocht er een reden zijn dat u een product wilt retourneren dan is dat zeker mogelijk! U leest op deze pagina meer over ons retourneringsbeleid. Ook bij klachten over producten kunt op deze pagina terecht. 

Wat is een lijkwade?
Wat is een wikkeldoek bij een begrafenis?

Een lijkwade is een stuk stof dat wordt gebruikt om het lichaam van een overledene te omhullen voorafgaand aan begraving, crematie (of binnenkort resomatie). Het wordt vaak beschouwd als een alternatief voor een traditionele kist en wordt gekozen om verschillende redenen, waaronder religieuze, culturele, esthetische en milieubewuste overwegingen.

Een lijkwade kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals katoen, linnen, zijde of wol. Het kan eenvoudig of verfijnd zijn in ontwerp, afhankelijk van de voorkeuren van de overledene of zijn/haar familie. Sommige lijkwaden zijn speciaal ontworpen om biologisch afbreekbaar te zijn, waardoor ze een milieuvriendelijker alternatief bieden voor traditionele kisten. Wikkelwaardig biedt een mooie lijn van die laatste soort. U kunt ze hier bekijken: Onze wade-lijnen

Het gebruik van een lijkwade kan een meer natuurlijke en eenvoudige benadering van begraven of cremeren vertegenwoordigen, die sommige mensen verkiezen boven de meer formele en gestructureerde aspecten van een traditionele uitvaart. Het kan ook passen bij bepaalde religieuze of culturele praktijken die de voorkeur geven aan een bescheiden en respectvolle manier van afscheid nemen van de overledene.

Andere namen die voor een lijkwade gebruikt worden zijn: Wikkeldoek, wade, afscheidswade, afscheidsdoek, uitvaartwade, uitvaartdoek, crematiedoek en crematiewade

Zijn lijkwades duur?

Net als bij andere dingen zoals kisten en grafstenen kunt u voor eenvoudig gaan of voor heel luxe. Wikkelwaardig biedt Wades aan voor elk budget. Onze meest verkochte goedkopere wade is ook nog eens superzacht. Een goedkopere wade hoeft niet perse minder te zijn. Het heeft allemaal te maken met voorkeur en wensen.

Is een wade een goedkoop alternatief voor een kist?

Dat is zeker mogelijk. In nederland moet je verplicht ergens op liggen omdat het lichaam van een overledene verplaatst moet kunnen worden. Dit hoeft echter geen kist te zijn. Het kan ook een baar zijn. Dat is een houten plaat met handvatten die met het lichaam erop opgetilt kan worden en meegenomen. Een baar is goedkoper dan een kist met deksel omdat er veel minder materiaal voor nodig is. Het is wel verplicht een lichaam af te dekken voor het begraven of gecremeerd wordt. Daar is een wikkeldoek of lijkwade weer een hele mooi optie voor. Tijdens het opbaren kan deze opengeklapt zijn en bij het eigenlijke begraven of cremeren wordt de doek dichtgewikkeld.

Is een kist verplicht bij een begrafenis?
Moet een overledene beslist in een kist bij een uitvaart?

Nee absoluut niet! Wel is het belangrijk dat de overledene op een stevige ondergrond ligt die opgetild kan worden. Het lichaam moet immers een aantal keren verplaatst worden. Een mooi alternatief op een grafkist is een baar.

Wat is een draagbaar?

Een baar is een draagbaar platform of onderstel dat wordt gebruikt om het lichaam van een overledene te dragen tijdens een begrafenis- of crematieceremonie. Het dient als een soort stretcher waarop de kist of lijkwade met het lichaam wordt geplaatst, zodat het op een waardige manier kan worden vervoerd en gepresenteerd tijdens de uitvaart.

Een baar kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van de culturele, religieuze en persoonlijke voorkeuren van de betrokkenen. Het kan eenvoudig en functioneel zijn, of meer versierd en symbolisch, passend bij de stijl en het thema van de uitvaart. Soms wordt de baar gedragen door familieleden, vrienden of dragers, terwijl het lichaam wordt begeleid naar de begraafplaats, het crematorium of de plaats van de uitvaartdienst.

Het is dus een belangrijk onderdeel van de uitvaartceremonie, dat het mogelijk maakt om het lichaam van de overledene op een respectvolle en waardige manier te vervoeren en te presenteren tijdens het afscheidsproces.

Wikkelwaardig biedt een draagbaar eventueel in combinatie met een deksel. Deze baar is net als onze andere producten geheel biologisch afbreekbaar. U kunt hem hier bekijken. 

Is een draagbaar voldoende bij een uitvaart?
Volstaat alleen een draagbaar bij een begrafenis?

Nee, het is in Nederland verplicht een overledene af te dekken voor deze begraven of gecremeerd wordt (of binnenkort wellicht geresomeerd). Afdekken van de overledene kan doormiddel van een deksel die op de baar kan. Je spreekt dan eigenlijk van een omgekeerde kist. Een goedkoper alternatief voor een deksel is het gebruiken van een wikkeldoek of lijkwade. Tijdens het opbaren en de afscheidsceremonie is de wade opengevouwen. Bij het eigenlijke begraven of cremeren wordt deze wikkeldoek dan dichtgevouwen waardoor het hele lichaam volgens de regels is afgedekt. Een mooie liefdevolle manier van afscheid nemen. Je wikkelt een geliefde in een warme deken. 

Mag je zelf je eigen begrafenis of uitvaart kleding kiezen?

Natuurlijk kan dat! U bepaalt zelf waarin u begraven wordt of gecremeerd. Aan de verschillende vormen van afscheid zijn wel regels gebonden. Zo vragen natuurbegraafplaatsen om biologisch afbreekbare stoffen. Iets waarvoor u bij ons met uitstek terecht kunt.
Maar ook bij een reguliere begraving of uitvaart zijn onze producten goed toepasbaar. Met hart voor het milieu zijn onze wikkeldoeken en kleding bij elk afscheid een duurzame keuze.

Mag ik zelf mijn kleding of Wade voelen of passen?

Wikkelwaardig is een online winkel. Wij hebben daarom ook geen winkel waar u aan huis kunt komen. Echter wij staan wel regelmatig op beurzen. U kunt daar al onze producten aan den lijve bekijken en voelen.
Wanneer u ons opzoekt op instagram kunt u goed volgen of er binnenkort een bijeenkomst bij u in de buurt is. Wij geven ook demonstraties in het wikkelen.

Kan ik ook mijn eigen wikkeldoek naaien?
Je eigen wade voor een uitvaart naaien? Dat is mogelijk!

Zeker! Naast de klant-en-klare wikkeldoeken of wades die wij aanbieden kunt u bij ons stof kopen. Let daarbij op dat ook de garen die u gebruikt afbreekbaar moeten zijn. Wij kunnen u aan alle materialen helpen.

Uiteraard vertellen we u ook hoe u het beste te werk kunt gaan en geven we tips waar nodig. Neemt u vooral contact op om meer te weten te komen over het zelf naaien van uitvaartwades.

Een duurzame uitvaart, wat houd dat in?
Milieuvriendelijke begrafenis of crematie organiseren?

Een duurzame uitvaart is een begrafenis- of crematieceremonie die rekening houdt met milieuvriendelijke en ethische overwegingen om de ecologische impact te minimaliseren en de natuur te respecteren. Het doel van een duurzame uitvaart is om op een verantwoorde manier afscheid te nemen van een geliefde, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de effecten op het milieu en de gemeenschap. Enkele kenmerken van een duurzame uitvaart kunnen zijn:

  1. Gebruik van milieuvriendelijke materialen: Bij een duurzame uitvaart worden biologisch afbreekbare materialen gebruikt voor kisten, urnen en grafmarkers, waardoor de impact op het milieu na verloop van tijd wordt geminimaliseerd.

  2. Minimalisatie van chemische stoffen: Duurzame uitvaarten vermijden het gebruik van chemische conserveringsmiddelen zoals formaldehyde, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid van werknemers in de uitvaartindustrie.

  3. Energiezuinige voorzieningen: Bij crematieceremonies worden bijvoorbeeld steeds vaker energiezuinige crematieovens gebruikt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de energiebehoeften van de uitvaartlocatie kan worden overwogen.

  4. Natuurbehoud: Duurzame uitvaarten kunnen plaatsvinden op speciaal aangewezen natuurbegraafplaatsen, waarbij de natuurlijke omgeving wordt behouden en beschermd. Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en het behoud van natuurlijke landschappen.

  5. Alternatieve vormen van begraven en herdenken: Sommige duurzame uitvaarten omvatten alternatieve vormen van begraven, zoals resomatie (alkalische hydrolyse) of begrafenis op zee, die als milieuvriendelijker worden beschouwd dan traditionele begraving of crematie.

Door te kiezen voor een duurzame uitvaart, kunnen mensen een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd een zinvolle en respectvolle manier vinden om afscheid te nemen van een geliefde.

Hoe onderscheid WikkelWaardig zich op het gebied van duurheid?

Naast dat je voor een natuurbegrafenis biologisch afbreekbare materialen moet gebruiken onderscheid Wikkelwaardig zich van anderen door ook te letten op de productie van de stoffen die toepassen. Wij gaan voor duurzaam geproduceerde stoffen zonder het gebruik van milieuonvriendelijke chemicalien. En daar bovenop garanderen wij dat er bij het tot stand komen van onze stoffen absoluut geen sprake is geweest van kinderslaverij. Doordat wij de stoffen halen van binnen europa is ook de uitstoot die nodig is voor het transport van materialen zo laag mogelijk gehouden. Wilt u meer lezen over onze stoffen? Klik dan hier

Wat is een natuurbegrafenis?
Wat is een natuurbegrafenis?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Natuurbegraven houdt in dat het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde, in een daarvoor bestemd stuk natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu.

Een natuurgraf wordt niet geruimd. Daarom betekent natuurbegraven eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur.

Alleen duurzame materialen die zonder problemen weer opgenomen worden door de natuur, vergezellen het lichaam. Dan zijn er geen zorgen meer over onderhoud en verdere verplichtingen. Want de natuur verzorgt het graf en de natuurbegraafplaats beheert de natuur.

Een natuurgraf kan worden gemarkeerd door een schijf of sculptuur van onbewerkt hout van geringe afmetingen dat van nature in onze omgeving groeit. Ook een boom kan dienen als grafmarkering. Het natuurgraf is integraal onderdeel van de natuur.

Bovenstaande is een citaat van de BRANA site - branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen.

Enkele kenmerken van een natuurbegrafenis zijn:

  1. Biologisch afbreekbare materialen: De overledene wordt vaak begraven in een biologisch afbreekbare kist, urn of doek, die snel kan worden afgebroken door natuurlijke processen en geen schadelijke stoffen achterlaat.

  2. Behoud van natuurlijke omgeving: Natuurbegraafplaatsen worden meestal gekozen vanwege hun natuurlijke schoonheid en biodiversiteit. Ze worden vaak geselecteerd om de natuurlijke omgeving te behouden en te beschermen.

  3. Terugkeer naar de natuur: Het doel van een natuurbegrafenis is vaak om de overledene op een manier te begraven die hun lichaam teruggeeft aan de natuur, waardoor ze kunnen bijdragen aan het voeden van planten, bomen en dieren.

Natuurbegrafenissen worden steeds populairder vanwege de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid. Ze bieden mensen een alternatief voor traditionele begrafenissen dat meer in lijn is met hun ecologische waarden en persoonlijke overtuigingen.

Is een natuurbegrafenis duurzamer?
Is een natuurbegrafenis beter voor het milieu?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een natuurbegrafenis duurzamer is dan een traditionele begrafenis. Dit komt omdat natuurbegrafenissen vaak gericht zijn op het minimaliseren van de ecologische impact en het bevorderen van een meer natuurlijke en duurzame manier van begraven. 

Is een natuurbegrafenis goedkoper?

Ja, een natuurbegrafenis kan goedkoper zijn dan een traditionele begrafenis, maar dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke regelingen die worden getroffen en de kostenstructuur van de begraafplaats of natuurbegraafplaats. Hier zijn enkele redenen waarom een natuurbegrafenis mogelijk goedkoper kan zijn:

  1. Geen behoefte aan een grafsteen: In veel gevallen worden natuurbegrafenissen uitgevoerd zonder traditionele grafstenen of monumenten. In plaats daarvan wordt het graf vaak gemarkeerd met natuurlijke materialen zoals bomen, struiken of andere vegetatie. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen in vergelijking met het kopen en plaatsen van een grafsteen.
  2. Minder dure kisten of urnen: Natuurbegrafenissen maken vaak gebruik van biologisch afbreekbare materialen voor kisten, urnen of doeken, die over het algemeen minder duur zijn dan de traditionele materialen die worden gebruikt bij conventionele begrafenissen.
  3. Minder kosten voor onderhoud: Natuurbegraafplaatsen hebben doorgaans minder behoefte aan intensief onderhoud en landscaping in vergelijking met traditionele begraafplaatsen. Dit kan resulteren in lagere kosten voor de begrafenisondernemer en uiteindelijk voor de familie.
  4. Eenmalige kosten: Sommige natuurbegraafplaatsen kunnen eenmalige kosten in rekening brengen in plaats van de doorlopende onderhoudskosten die gepaard gaan met traditionele begraafplaatsen. Dit kan op de lange termijn kostenbesparend zijn voor de familie van de overledene.

Het is echter belangrijk op te merken dat de kosten van een begrafenis sterk kunnen variƫren afhankelijk van de locatie, de specifieke regelingen die worden getroffen en de voorkeuren van de familie van de overledene. Het is raadzaam om vooraf goed onderzoek te doen en offertes aan te vragen bij verschillende begrafenisondernemingen om de meest geschikte en betaalbare optie te vinden.

Let op: de keuzes buiten de eigenlijke begraving om kunnen uiteraard ook een natuurbegrafenis heel kostbaar maken. Bijvoorbeeld de ceremonie en wat daarbij geboekt of geregeld wordt, de locatie, eventuele maaltijden en vervoer en dergelijke.

Hoeveel mensen laten zich op een natuurbegraafplaats begraven?

Op officiele natuurbegraafplaatsen vind ongeveer 1% van alle uitvaarten plaats. (Bron: Brana website) De andere 99% zijn doormiddel van crematie of reguliere begraafplaatsen. Ook als u kiest voor een reguliere begraafplaats of een crematie kunt u daarbij duurzaamheid meenemen. Door te kiezen voor duurzaam geproduceerde kleding, wikkeldoeken en kisten. Deze zijn met liefde voor de natuur voor uw overlijden geproduceerd. En zullen met liefde voor de natuur na uw overlijden worden afgebroken.

Waar vind ik natuurbegraafplaatsen?

Op de BRANA website vind u een overzicht van de bij hen aangesloten begraafplaatsen. https://www.brana.nl/wat-is-natuurbegraven/natuurbegraafplaatsen-in-nederland-kaart/

Kijk en vraag ook in uw eigen omgeving rond. Sommige begraafplaatsen hebben een eigen duurzaam karakter en streven hetzelfde na zonder dat ze aangesloten zijn bij BRANA.

Zijn jullie kleding en Wades alleen geschikt voor natuurbegrafenissen?

Oh nee, absoluut niet. Onze kleding kan ook prima toegepast worden bij een crematie of een 'normale' begrafenis. Het duurzame karakter neemt u altijd mee, welke soort van uitvaart er ook plaatsvind. 

Wat wij belangrijk vinden bij het ontwikkelen van producten is dat:

- Onze kleding en wades ook voldoen aan de eisen van natuurbegraafplaatsen
- Warm, zacht, aaibaar zijn
- Met liefde voor mensen zijn geproduceerd - geen (kind)slaverij of chemicalien
- Bij een uitvaart de kleding en stoffen nul afvalstoffen teruggeven aan de natuur

Wat is Resomeren?
Wat is een resomatie?

Resomatie, ook wel bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, is een alternatieve methode voor het omgaan met menselijke resten na het overlijden. Bij resomatie wordt het lichaam van de overledene in een speciale tank geplaatst, gevuld met water en een alkalische oplossing, zoals kaliumhydroxide. Deze oplossing breekt het lichaam af tot basische verbindingen, zoals water en mineralen, in een proces dat lijkt op natuurlijke ontbinding maar sneller verloopt vanwege de chemische omstandigheden.

Aan het einde van het proces blijven alleen de botten over, die net als bij traditionele crematie worden vermalen tot een fijn poeder. De vloeistof die overblijft na resomatie kan veilig worden afgevoerd, en sommige voorstanders beweren dat het milieuvriendelijker is dan traditionele begraving of crematie vanwege het lagere energieverbruik en de verminderde uitstoot van schadelijke stoffen. Een resomatie wordt ook wel een aquamatie, watercrematie of biocrematie genoemd.

Is Resomeren goedkoper dan begraven of cremeren?

De kosten van resomatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder lokale regelgeving, beschikbaarheid van faciliteiten en technologie, en de vraag naar de dienst. Over het algemeen wordt aangenomen dat resomatie vergelijkbare kosten met zich mee kan brengen als traditionele begraving of crematie.

Resomatie kan duurder lijken vanwege de noodzaak van gespecialiseerde apparatuur en faciliteiten, maar op de lange termijn kan het kostenbesparend zijn op het gebied van landgebruik, omdat er geen permanente graflocaties nodig zijn. Bovendien kan het milieuvoordelen bieden omdat er weinig afvalstoffen zijn.

Net als bij traditionele begraving kunnen de kosten van resomatie variƫren afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt, zoals de aard van de ceremonie, eventuele extra diensten en de plaatselijke marktomstandigheden. Dus terwijl resomatie mogelijk niet per se goedkoper is dan begraven, kunnen de kosten ervan concurrerend worden naarmate de technologie zich ontwikkelt en de praktijk meer gangbaar wordt.

Is Resomeren of een Resomatie toegestaan in Nederland?
Kan ik mezelf laten resomeren na overlijden?

Op dit moment is resomatie nog niet wettelijk toegestaan in Nederland. Hoewel er interesse en discussie over het onderwerp bestaat, zijn er nog geen specifieke wetten of regelgeving vastgesteld die resomatie officieel toestaan als een methode voor de omgang met menselijke resten. Het is echter mogelijk dat dit in de toekomst verandert, afhankelijk van wetgevingswijzigingen en de ontwikkeling van publieke en professionele opinies over dit onderwerp.

Verwachting is dat er in 2024 een beslissing genomen wordt of resomeren wordt toegestaan als optie voor een uitvaart.